Kun minä olen jotenkin sitä mieltä, että "lahja" jonka saa "ilmaiseksi" maksamalla postikulut ja liittymällä johonkin ("ilman ostopakkoa") ei täytä ilmaisen lahjan kriteerejä. Juridisesti ilmaisena tarjottu lahja ei voi olla vastikkeellinen, kuulemma.

Jos joudun liittymään johonkin josta tulee sitten informaatiosaastaa ja mahdollisia lähetyksiä jotka joudun itse perumaan tai joudun kuitenkin ostamaan edes kerrankin jotain voidakseni erota jäsenyydestä, se ei ole enää ilmainen.

Toki ilmainen lahja aina herättää uteliaisuutta, mutta mikä sitten on todellisuudessa ilmaista. Yleensä voidaan sanoa, että mikään ei ole ilmaista. Tavalla tai toisella siitä joutuu maksamaan, joko rahallisesti tai näkemällä vaivaa. Yleensä ei edes kannata vaivautua, jos ei ehdottomasti halua sitä mitä "ilmaisena" on tyrkyllä.

Toisekseen, kuten jo mainitsin, on harhaanjohtavaa mainostaa jotain ilmaisena jos sen seurauksena joutuu ostamaan jotain jota ei ehkä tarvitse.

Kolmanneksi nämä "ilmaislahjat" ovat luonnollisesti täysin luokatonta tavaraa, mikä on tietenkin odotettavissa. Ei kukaan odota saavansa priimaa ilmaiseksi. Esim. jos joku yritys mainostaa liittymälahjanaan dvd-laitetta tai kameraa, voi olla varma, että kyse on jostain muovikuorisesta pilipalivehkeestä jonka käyttöikä (siis sikäli kuin se edes toimii) on hyvin minimaalinen. Valittaa ei tietenkään voi, koska jokainen täysjärkinen tietää mitä sieltä saa. Siis sikäli kun edes valituskanavaa on tarjolla.

Mitäkö olen tilannut kun niin hyvin tiedän? En mitään. Olen vain seurannut mainoksia ja tyrkkyjä ja käyttänyt päätäni.