Missä ihmeen teletappimaassa jotkut ihmiset elävät?

Jatkuvasti saa kuulla päivittelyjä siitä kuinka näiden ihmisten mielestä pitäisi hoitaa asiat parempaan kuntoon, kuinka muiden pitäisi ymmärtää, missä mennään ja kenen vika on se, että yhteiskunnassa menee heidän mielestään päin huonoa.

On kaksi aivan eri maailmaa. Ensiksi on tämä teletappimaailma, jossa toiset elävät. Siellä ei ole pahuutta, rumuutta, sairautta, köyhyyttä eikä kurjuutta. Siellä paistaa aurinko aina ja lapset hymyilevät taustalla.

Sitten on tämä toinen, realistinen maailma. Täällä on pahoinvointia, ihmiset ovat syrjäytettyjä, osa syrjäytyneitä omasta halustaan. Täällä on sairautta, köyhyyttä, alkoholismia, perheväkivaltaa, nuorisorikollisuutta.. listaa voisi jatkaa pitkään. Yhteiskunta, sen päättäjät, julkinen terveydenhuolto ja sosiaalivirasto ym yrittävät rimpuilla vapaaehtoisjärjestöjen enemmän tai vähemmän vilpittömällä avustuksella mutta vaikka kuinka paljon saataisiin rahaa ennalta ehkäisyyn, jo tapahtuneiden vahinkojen korjaukseen, ihmisten hoitoon ja parantamiseen, silti nämä ongelmat eivät tule koskaan poistumaan yhteiskunnasta.

Joku on todennut aikoinaan että kommunismi on hemmetin hyvä aate mutta toveri kommunisti pilasi sen kaiken. Aina on ollut ja tulee olemaan näitä vapaamatkustajia jotka ensin ottavat selville mitä he ovat oikeutettuja saamaan yhteiskunnalta ja vasta sitten, jos silloinkaan uhraavat aikaa miettiäkseen mitä he kenties voisivat tehdä yhteiskunnan hyväksi. Yleensä eivät mitään, ainakaan omasta mielestään. Koska tämä järjestelmähän on niin mätä, syvältä ja poikittain. Heidän mielestään. Koska eivät saa kaikkea sitä mihin ovat oikeutettuja. Vaikka sitten muiden kustannuksella. Mitäpä muista. Pitäköön he huolen itsestään. Jokainen on velvollinen pitämään huolta vain ja ainoastaan itsestään.

Teletappimaailmassa riittää kun täti tai setä sanoo paheksuvasti alkoholistille "ei saa juoda, se on epäterveellistä" ja ystävät ja kylänmiehet sanovat huolestuneesti alkoholistiperheen sille yleensä raittiiimmalle puolisolle "jätä se juoppo" tai "sano sille että se ei saa juoda" ja taas aurinko paistaa. Juoppo raitistuu ja kaikilla on hyvä olla. Lapset hymyilevät yhä taustalla. Teletappimaassa.

Täällä oikeassa maailmassahan se ei toimi niin. Mutta en nyt ala väsätä mitään raittiuskilpakirjoitusta tai muuta moraalista, totean vain että niin ne toiset. Teletappimaassa.