Kaikki naisethan tiennevät mistä puhun? Tuo laite, jonka äärelle yritetään ohjeiden mukaan tunkea rintakehä niin lähelle kuin mahdollista, leuka pystyyn, selkä korkkiruuville - ja rentona. RENTONA?!?! Miten hemmetissä olet rentona asennossa jossa näytät Picasson taululta?

Niin. Kyse siis on tietenkin mammografiasta. Siinä ollessaan on kyllä valmis tunnustamaan kaikki tehdyt ja tekemättömät pahuudet ja vinoutumat, kunhan pääsisi siitä pois.

Okei. Onhan mammografiassa käynti tietysti parempi vaihtoehto kuin se, että mahdollisen syöpä jäisi huomaamatta ennen kuin ollaan jo siinä vaiheessa, että sen havaitsee jo aistinvaraisella tutkimuksellakin ja poisto vie sitten mennessään koko rinnan. Ja hoito hiukset. Ja hermot. Sekä että.

Kysyin taas toiveikkaasti eikö se toinen tutkimustapa, magneettikuvaus, olisi inhimillisempi. Sain vakivastauksen: olisi varmasti, mutta kun siinä ei näy kaikki mitä mammografiassa näkyy. Välillä tuntuu, että kyse on vain siitä että omaa työtä ei haluta mollata tai kyseenalaistaa.

Nii tai naa, kivuttomia tutkimuksia odotellessa.. Onneksi otin särkylääkkeet jo aamulla valmiiksi.

Edelleen muuten kommentoidakseni tätä mielenkiintoista tulkintaa, että esim. syöpään liittyvät hoidot, tutkimukset ja kontrollit eivät ole sairauspoissaoloihin verrattavia, eli on otettava lomapäivinä tai omalla ajalla, olen sitä mieltä että luulisi syövän olevan juridisesti ja lainsäädännöllisesti eriytettävissä omaksi sairaudekseen jos diagnoosi on ja hoidot elintärkeitä. Ei kukaan niissä huvikseen juokse ja, mikä tärkeintä: syöpikseltä ei kirjoiteta sairauslomia tai tutkimuksia muihin kuin syöpään liittyviin oireisiin. Eli turha sitäkään pelätä, että samalla kun piipahtaa hoidoissa, mankuisi jonkun muun sairauden poikimaa sairauslomaa..

Kyse on vain ilmeisesti yleisestä lapsi pesuveden mukana ilmiöstä. Kun niputetaan kaikki samaan kastiin, voidaan hurskaasti todeta, että mikä ei ole akuutin sairauden aiheuttamaa poissaoloa, hoidettakoon se omalla ajalla.

Kiitos.